KONUSMA: Afro-American Food Patterns - Soul Food

Amerikalı yemek yazarı ve yemek tarihçisi Rachel Finn "Afro-American Food Patterns - Soul Food" başlıklı Afro- Amerikan mutfak kültürünü anlatan konuşmasıyla 4 Mart Cuma, 10:00-12.00 saatleri arasında Yeditepe Universitesi Rektorluk Binası Yeşil Salon'da...

Rachel Finn bir yazar ve editördür. Denemelerinden biri, bir yemek antolojisi olan The Eater Reader'da yayınlanan Finn, "Roots Cuisine" adındaki kâr amacı gütmeyen, Afrika kökenli insanların yemek kültürlerini tüm dünyada tanıtmayı amaçlayan oluşumun kurucusu ve direktörüdür. 

1993'te Northern İllinois Üniversitesi Tarih ve Fransızca bölümlerinden mezun olan, Panthéon-Assas Paris Üniversitesi II'de  (Université de Paris II Panthéon-Assas) Fransız Basın Enstitüsü'nde (Institut Français de Presse) bir süreliğine Uluslar arası Gazetecilik okuyan Rachel Finn, kariyerine bir yazar olarak başlamış.  Cezayir hamur işlerini keşfetmesi, onu araştırma yapmaya ve nihayetinde "Gâteaux Algériens: Bir Aşk Hikâyesi" adlı bir makale yazmasına vesile olmuş. Bu makalenin Gastronomica'da yayınlanmasıyla Rachel Finn yemek kültürü üzerine yazılar yazmaya başlamış.

Orta Doğu, Afrika, Afrikalı Amerikalılar ve Amerika'nın Güneyi'ne, mutfak kültürleri vesilesiyle tarihsel açıdan yaptığı incelemeler neticesinde, kısa sürede kendisini bu bölgeler ve insan grupları arasında muhtemel bağlar üzerine çalışmalar yaparken bulan Finn, nihayetinde bu çabayla  Afrika Diaspora'sındaki mutfak kültürünü keşfetmeye yönelmiş.
Bu keşif sürecinde, sürekli büyüyen bir site olarak Roots Cuisine ortaya çıkmış. Makalelere, bölgesel bibliyografilere, yazarların, okurların, akademisyenlerin, evde pişirenlerin oluşturduğu bir ağa sahip olan bu sitede Afrika Diasporası yemek kültürü hakkında daha fazla şey öğrenmek mümkün... 

Roots Cuisine gelecekte içerdiği koleksiyonuyla ve Diaspora'nın çeşitlenmiş mutfak kültürü gruplarına adanacak programlarla, bir kütüphane ve kültür merkezi haline gelecek.

 
Roots Cuisine,  New Orleans'daki Güney Yemek ve İçecek Müzesi (Southern Food and Beverage Museum -SoFAB-) ile de bağlantılı. Rachel Finn, bütünleyici projelerde SoFAB için çalışmakta ve özel küratör olarak araştırma yapmaktadır.  Jamaika'nın Kingston şehrinde bulunan ve Roots Cuisine için Karayip'lerde araştırmalarda bulunan Finn, Afrika Diasporası mutfağı üzerine bir yemek kitabı yazmaktadır.
Rachel Finn ve eserler listesi icin ayrıntılı bilgiye  http://rachelfinn.net/ adresindeki İngilizce siteden ulaşılabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder