Kitap "Erken Cumhuriyet İstanbulundan küçük bir sahne: Çaresaz"

İletişim Güncesi: kitap:


Erken Cumhuriyet İstanbulundan
küçük bir sahne: Çaresaz
Halide Edip Adıvar dendiğinde akla ilk gelen, Türk yazın ve düşünce dünyasının
en başarılı kadınlarından biri olduğudur şüphesiz.
Hayatının büyük bir kısmını kadın haklarını savunarak geçiren unutulmaz yazar Halide Edip Adıvar, Çaresaz’da, kadınlığa görev gibi iliştirilen zorlukların öyküsünü anlatıyor.

Erenköy civarlarında bir ilkokul öğretmeni olan Mediha (Çaresaz), küçük yaşta kaybettiği annesinin ardından babasını da kaybedince aile dostları Nikolati Efendi’nin kendisini gönderdiği yatılı okulda büyür. Aradan geçen uzun yıllar Mediha’yı bir öğretmen yapar ve sadece öğrencileri için değil yaşadığı mahalledeki herkesin yardım meleği olur. Mediha’yı tanıyanların onu sevmemesi mümkün değildir. Mahalle sakinlerinden Münir, Meliha’ya aşık olur. Münir ve annesinin Mediha’ya olan sevgisi mutlu bir tablo çizerken Münir’in birden yakalandığı ağır hastalık herşeyi altüst edecektir. 
Münir’in iki yıl süren hastalığı boyunca sabırla ona destek olan Mediha, bu süreç içinde onunla evlenir. Fakat Münir duygularından emin olamadığı için resmi nikah istemez. Münir’in annesinin ölümüyle tüm evin sorumluluğunu da üstlenen Mediha, aşkın en amansız sınavlarından biriyle karşı karşıya gelecektir. 
Romanlarında tasvir ettiği güçlü ve fedakar kadın karakterleriyle Türk edebiyatının öncü yazarlarından biri olan Halide Edip Adıvar, Çaresaz’da kadın ruhunun aşk ve mantık arasındaki yolculuğunu özgün bir dille anlatıyor.

ÇARESAZ
Yazar: Halide Edip ADIVAR
Tür: Roman
Sayfa sayısı: 88
Fiyatı: 7,50 TL
Yayın tarihi: 8 Şubat 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder