Türkiye'nin İlk Biyometri Zirvesi Proline Bilişim Ev Sahipliğinde İstanbul'da Gerçekleşti



            Birçok sektörü ve kullanıcıyı yakından ilgilendiren "Biyometrik Çözümler" alanında kapsamlı bilgi paylaşımına olanak sağlayan İstanbul Biyometri Zirvesi, Türkiye'de ilk kez Proline Bilişim tarafından 19 Kasım Pazartesi İstanbul Marriott Hotel Asya’da gerçekleştirildi. Türkiye ve dünyadan çeşitli sektör katılımcılarıyla en yeni biyometri teknolojilerinin tanıtıldığı organizasyonda, katılımcılar aynı zamanda sektöre ait networking imkanı da sağladılar.



            İçeriği itibariyle kamu, güvenlik, emniyet, sağlık, bankacılık, finans, ulaşım, perakende ve sınır kontrolü dahil birçok sektörü ilgilendiren Biyometri Zirvesi'nde; parmak izi, avuç damar, parmak izi damar, iris, yüz ve ses tanıma gibi çok kullanılan biyometri teknolojilerine de yer verildi. Biyometrinin kilit teknolojileri, kimlik yönetimi alanındaki trendler ve güncel ilerlemeler, biyometrinin maliyet avantajları, sistem seçimi, veri güvenliği, sistem entegrasyonundaki en başarılı uygulamalar ve yeni standartlar sektörde söz sahibi yerli ve yabancı konuşmacılar tarafından tartışılarak Türkiye biyometri uygulamalarına bakışı geliştirdi.
 
            Zirve dahilinde Proline Bilişim CEO’su Mehmet Doğanyiğit, Biyometriye Proline Yaklaşımı başlığı ile yaptığı konuşmasında biyometrinin Evrensel Platformlar Arasındaki Yeri’ne, Biyometri Tanımı, Özellikleri ve Kullanım Alanlarına, Süreç işleyişine ve Türkiye'de biyometri adına atılacak adımlara değinirken “Biyometri hayatımıza daha fazla dahil olacak, özel sektör payı artarak 2017 yılında bu pay %55 olacaktır. Türkiye’de biyometride sonraki adımlarda karar alırken dikkat edilmesi gereken dört etmen: istenilen doğruluk oranı, sistemin maliyeti, diğer sistemlerle uyumluluğu ve verilerin güvenliğinin sağlanmasıdır” dedi. F&S Türkiye Direktörü Philip Reuter, Güvenli ve Akıllı Şehirlerde Biyometri'nin Rolü adı altındaki konuşmasında Biyometri'nin hangi sektörlerde nasıl faaliyet gösterdiğine, biyometri sektörü global endüstriler arası trendlerine ve Türkiye'deki yatırımlar ile gelecekte hangi biyometri çözüm ve trendlerinin ön planda olacağına, biyometrinin güvenli şehir konseptine entegresine değinirken “Gelecekte öncelikle M2M teknolojileri sonra, the social things yapılarının önemi yaşamın en büyük parçası olacaktır” dedi.


                 Zirve programı çerçevesinde ayrıca Dr. Joseph Atick’in kimlik çözümleri ve günlük hayatta kimlik mahremiyeti ne büyüklükte veriler üretiyor? Büyük hacimde üretilen veriler nasıl işleniyor? Bilgi edinme mekanizmaları, zeka, iletişim, depolama konularını açıklayan Biyometri 2012 konferans kayıtları izlenmiştir. Zirve dahilinde Bankacılık Sektöründe Biyometri Uygulamaları Paneli Ali Suha Ter Moderatörlüğünde, Mehmet Ali Özdoğan, Uğur Levent Özcoşkun, Hidayet Çetin, Tuğrul Sevim tarafından gerçekleştirildi. Levent Özcoşkun “Müşteriler bankalara güvendiklerini, internete ise güvenmediklerini belirtiyor.” dedi. Panelde İnternetin keşfedilişinden günümüze kat ettiği yol, bankalar için kimlik ne anlama geliyor? Elektronik bankacılık gelişimi ve kimlik, hızlı ve daha fazla regülasyon ve                e- Kimlik ve ticaret konusundaki gelişmeler gibi konulara yer verildi.

Tübitak Bilgem Başkanı Dr. Hasan Palaz ise yaptığı konuşmada “Biyometri uygulamaları ülkemizde ve dünyada artacaktır ve çok farklı alanlarda örneğin e-sağlık uygulamalarında kritik rolü olacaktır. 2013 yılında uygulamaya girecek elektronik T.C. Kimlik kartlarıyla birlikte biyometrik teknolojiler anahtar rol oynayarak e-devlet dönüşümünde rol alacaklardır. Bu yüzden biyometri alanında çalışan paydaşlar olarak (üniversite, sanayi ve ARGE kuruluşları) yerel teknolojilerimizi geliştirip dünyaya sunmalıyız” dedi.


Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ise Türkiye'de Biyometri'nin Gelişiminde İnsan Kaynaklarının Rolü adı altında yaptığı konuşmasında Biyometri'nin Gündelik Hayattaki Önemine, Türkiye'deki Değişim ve Dönüşüm Sürecinde Biyometri'nin Yerine, AB Reformlarının ve Sosyal Medyanın Biyometri Gelişiminde Etkilerine ve ARGE Yatırımlarındaki Gelişimlere değinerek “Türkiye’de yüz yirmi dokuz ARGE Merkezi, kırk beş adet teknopark var, Bill Gates’lerin çıkması adına teknoloji önemli ayrıca, sosyal medya ciddi bir değişime yön verebiliyor, ABD Başkanı Obama sosyal medyayı etkin kullanarak seçimleri bir kez daha kazandı. 2002 yılında ARGE için ayrılan hazine payı atıl kalırken bugün ARGE için ayrılan tüm kaynaklar sonuna kadar kullanılıyor, Türkiye bu yönde önemli aşamalar kaydetti. Türkiye’nin önü çok açıktır, yeter ki kamu ve özel sektör işbirliği sağlansın.” diyerek konunun önemini belirtti.

Proline Bilişim Türkiye’de e-kimlik ve e-pasaport uygulamalarında tek lider şirket olarak bu yıl B.I.D. (Business Initiative Directions) tarafından; şirketlerin kurumsal başarıları, tanınır liderlikleri, kalite ve yenilik yaklaşımları, teknolojileri, müşteri hizmetleri ve prestijleri göz önüne alınarak QC100 esaslarına göre değerlendirildiği ve 117 değişik ülkenin katılımıyla bu yıl 37’incisi 30 Eylül’de İsviçre’de sahiplerini bulan Uluslararası Kalite Yıldız Ödülleri’nin (ISAQ) Altın Kategori Ödülü’ne sahip oldu. Proline ayrıca Keesing yayınlarında 125 dünya şirketi sıralamasına girmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder