Borusan Contemporary'de Uzun Sözün Kısası

BORUSAN CONTEMPORARY SONBAHARI BRIGITTE KOWANZ’IN ‘UZUN SÖZÜN KISASI’ SERGİSİYLE KARŞILIYOR
Borusan Contemporary birinci kuruluş yıldönümünü, Avusturyalı sanatçı Brigitte Kowanz'ın ışık temelli heykel çalışmaları ve mekâna özgü enstalâsyonlarından oluşan 'Uzun Sözün Kısası' isimli sergi sürüyor.
 Kowanz bu çalışmasında her zamanki tekniğini kullanarak izleyicileri, objelerin ve onların mekânlarının ötesine geçmeye, açıkça gösterilmeyen ve anlatılmayanları  görmeye zorluyor. Sergi 20 Ocak'ta sona eriyor.  
 Serginin küratörlüğünü Borusan Contemporary'nin yeni Genel Sanat Direktörü Kathleen Forde üstleniyor.
 İstanbul -- Borusan Contemporary kuruluşunun 1.yıldönümünde, günümüzde çağdaş sanatın en bilinen ve etkili isimlerinden Brigitte Kowanz'ın 'Uzun Sözün Kısası' adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. Serginin küratörlüğünü Kathleen Forde üstleniyor. Borusan Contemporary’nin Genel Sanat Direktörü olarak atanan Forde, bu yılın Ocak ayında da Borusan Contemporary'de gerçekleşen Daniel Canogar'ın 'Tarih Nehri' isimli sergisinin küratörlüğünü yapmıştı. Avusturyalı sanatçı Brigitte Kowanz'ın sergisinde Borusan Contemporary'nin sergi mekânları neon ve aynalardan oluşan eserlerle sonsuzluğun görünümüne bürünecek. 'Uzun Sözün Kısası' sergisi 15 Eylül - 20 Ocak tarihleri arasında Borusan Contemporary'de hafta sonları ziyarete açık olacak.
Işık ve neonlarla gizemli bir yolculuk
Brigitte Kowanz'ın 'Uzun Sözün Kısası' sergisinde sonlu bir alana yerleştirilen farklı parçalar bir araya gelerek, parçaların toplamından daha büyük bir bütün yaratıyor. Sergi, ziyaretçileri tek bir anın ve tek bir eserin yaşatamayacağı kadar büyük, estetik ve felsefi bir yolculuğa çıkarıyor.  
İlk sergi mekânında sanatçının dil, neon ve Mors alfabesinden oluşan anlatımıyla gerçekleştirdiği bir mimari müdahale yer alıyor. Enstalâsyonun aynalı yüzeyleri sınırsız bir mekân ve burada objeler sadece sınırlanmakla kalmıyor, aynı zamanda tekrar tekrar yansıtılıyorlar. Böylece biz de onlara tekrar tekrar bakmaya teşvik ediliyoruz. İkinci sergi mekânı da benzer şekilde, neon kürelerin yüzdüğü semavi bir alana dönüşüyor. Şekiller ve yazıya benzeyen neonlar tanıdık geliyor; ancak sonuçta gizemli ve bu dünyanın ötesinde bir etki ortaya çıkıyor.
  Serginin isminde vurgulanan kısaltma; burada görsel olarak engellenen ya da entelektüel olarak gizlenen gerçek öykünün kendisi veya en azından önemli bir kavramsal unsur oluyor. Sanatçı sergi boyunca izleyicileri sürekli kışkırtıyor, bizi saklananları açığa çıkarmaya zorluyor. İlk izlenimler ve yüzeysel etkiler değişip yok olurken, ısrarcı davranmamız ve görmek için zaman ayırmamız ödüllendiriliyor.
Işık görmenin ve bilmenin ön koşuludur; ışığın kendisini ancak madde ile bağlantısı içinde algılayabiliriz. Işık enerjik ve dinamiktir. Bilginin taşıyıcısıdır. Işık olabilir ve olmayabilir. Bu açılma ve kapanma hali bilgiyi ışık aracılığıyla aktarmanın mümkün olduğunu göstermektedir. Bunun ötesinde ışık her yere yayılır ve yeniden doğar, asla olduğu yerde kalmaz. Işık hayatın metaforudur.’ - Brigitte Kowanz 2012

Adres: Baltalimanı Hisar Cad. No:5 Perili Köşk 34470
Rumeli Hisarı/Sarıyer İstanbul Türkiye
Tel: 0212 393 52 00

Ziyaret Gün ve Saatleri
Sadece Cumartesi-Pazar günleri
Saat   10.00 - 20.00
Müzemiz hafta içi sürekli, Şeker ve Kurban bayramlarının birinci günü ile 1 Ocak'ta kapalıdır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder