Doğa, insan ve kent arasındaki dönüşüm


Deyim Galeri'de doğa, insan ve kent arasındaki dönüşüm sanatsal işlere dönüşüyor.

 Deyim Galeri 26 Ocak - 25 Şubat 2013 tarihleri arasında Sinem Pehlivan, Oral Ünlü ve Nail Karahan isimli genç Türk sanatçılarına ev sahipliği yapıyor.

Dönüşüm sergisi üzerinde yaşadığımız dünyanın döngüsünü anlatır. Doğanın oluşumu ile insan, insanların varlığı ile de kentler ortaya çıkar. Döngü, kent unsurundan sonra tekrar başa döner. Dönüşümün yeniden başlamasının nedeni kentleşmenin etkisi ile doğaya duyulan özlemdir. İnsanoğlu kent ve doğa arasında git-geller yaşar. İnsansız bir kent ve doğa hayali kurulmaya başlanır.
 
 

Sanatçılardan Oral Ünlü çalışmalarındaki estetik anlayışını tek etkileyen şeyin doğa olduğunu belirtir. Sanatçı dönüşümün başlangıcı olarak kabul ettiğimiz doğadan,  insanı değiştirerek dönüştürür. Bu dönüşüm tuvallerinde hikayeleşir. Ünlü, yaratma sürecinde doğa ve felsefesi, psikoloji ve sosyolojiyi referans olarak kullanır. Yapıtlarında renkler adeta ağaç dalları üzerinde kıvrılarak, dönerek dans eder. Sinem Pehlivan kent ve insanın sürekli etkileşerek, birbirlerini şekillendirdiklerini gösterir çalışmalarında. Kent mi insanı biçimlendiriyor? Bu şekillendirme nasıl oluyor? Pehlivan eserlerinde bu soruların cevabını bulmaya çalışır.

Nail Karahan da yapıtlarında kentleşme olgusunda insanı inceler. İnsanın yoksunluğuna gönderme yaparak, tuvallerinde kentleri insansızlaştırır. Karahan insanın olmadığı hayal kentler kurar.


Nail Karahan

Van, 1980

Kişisel Sergiler

2010    RD-ART Sanat Galerisi, Ankara

2008    Van Devlet Tiyatro Galerisi, Van

 
Oral Ünlü

Ankara, 1975

Kişisel Sergiler

2011    “Ne’den”, Galeri Artist Çukurcuma, İstanbul

 
Sinem Pehlivan

İskenderun, 1982

2003    Mustafa Kemal Üniversitesi GSF Resim Anasanat Bölümü, Antakya

 


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder